Info Marokko

De begroeting in Marokko is een speciaal ritueel dat net iets verder gaat dan onze Nederlandse begroeting (handdruk en de woorden: “hoe gaat het met je” en vaak het antwoord: “Ja, goed”).
Mensen in Marokko geven elkaar ook een hand maar daarna worden de beide handen in een soort vuist samengesmolten waarbij de duimen in elkaar verstrengeld zitten. Ondertussen zegt de begroeter: Assalam Eleikoum (Vrede zij met je). De ontvanger zegt Eleikoum Assalam. Beide personen brengen vervolgens hun open rechterhand naar hun hart. Een mooi symbolisch gebaar!

Wij zijn in de lente naar Marokko afgereid. Marokko is dan betoverend en wel om het volgende: oranje bloemen, oude stadspoorten, Souks (markten waar je echt alles kan kopen), heerlijke couscous, de mooiste Djellaba’s (soepjurken), kalligrafie, vriendelijke mensen, flamingo’s, zilveren bomen, muntthee, Riad’s (huizen met een binnentuin en dakterras), Mimosa, zandduinen in mooie ronde & glooiende vormen, Koningssteden, waterverkopers, Middeleeuwse straatjes met ezels als vervoermiddel, puntpantoffels, Kasbah’s (waarvan de houten deur alleen aan de binnenkant geopend kan worden), Oase’s in de middel of nowhere met een ingenieus irrigatiesysteem, tagine kefta (stoofpot met gehaktballetjes), een wijds groen en veranderend landschap, henna, heel veel ooievaars, mooie Medina’s (steden), Flag (Marokkaans bier), de heerlijke bloesem van de sinasappelboom, kamelen, oude ambachten (houtbewerking, leerlooierijen, aardewerk, mozaïek, tapijtweverijen), Jemaa-el-fna plein een immens openluchttheater, Medersa’s (Koranscholen), prachtige bouwkunst, dadelpalmen, het Atlasgebergte met besneeuwde toppen, moskeeën en een gemêleerde bevolking.

Uit beleefdheid zeggen de Marokkanen nooit direct nee. “Ja” betekend misschien. Altijd handig om te weten als je in je beste Frans de weg vraagt en een vaag antwoord krijgt.

Marokko is (op sommige plekken) een modern land met traditionele gewoontes. Het gehele leven is afgestemd op de 5 pijlers (zuilen) van de Islam te weten:
1. Chahada. Geloof belijdenis
2. Salat. Gebed
3. Zakat. Rituele liefdadigheid
4. Sawm. Vasten tijdens Ramadam
5. Hadj. Bedevaart naar Mekka

Marokko en zijn bewoners, Shoukran (bedankt) voor de mooie indrukken.
Beslama (tot ziens), misschien komen we snel terug. Insalah (als God / Alah het wil)

Jolanda en Roy.

Meer info Marokko

Foto’s Marokko